Vad är egentligen hockey?

Hockey är en väldigt omtyckt lagsport som spelas på is. Spelarna använder sig av skridskor och har en klubba som skall sätta en puck i motståndarlagets målbur. Även om man inte använder sig av en boll räknas faktiskt ishockeyn till kategorin bollsport och det lag som gör flest mål vinner. Reglerna för spelet finns tydligt dokumenterade i Svenska Ishockeyförbundets regelbok, men reglerna för NHL och landskamper ser något annorlunda ut.

Spelfältet i hockey är mellan 26 till 30 meter brett och 60 meter långt. Runt hela planen finns en sarg som alltid är 120 cm hög. På kortsidorna finns dessutom plexiglasrutor ovanför sargen för att undvika att åskådare träffas av pucken. Planen är indelad med fem parallella linjer, vilket skapar olika zoner. I spelfältets centrum finns den så kallade mittpunkten som märkts ut med en cirkel. Temperaturen i ishallarna ligger mellan 8 till 10 grader för att isen inte skall smälta och behålla ett bra glid.

En match i hockey är i regel 60 minuter, vilket delats upp i tre perioder på 20 minuter. Man använder sig av effektiv matchtid och därför stannas klockan vid varenda spelstopp. Den egentliga tiden mellan en hockeymatch början och slut är således betydligt längre och därtill hålls en paus på 18 minuter mellan de tre perioderna. Då en ny period börjar byter lagen alltid sida.

Ett hockeylag består av högst 22 spelare vid matcher och av dessa är två stycken målvakter, medan resterande 20 är utespelare. Under spelets gång får enbart sex stycken befinna sig på isen samtidigt, vilket för det mesta utgörs av en målvakt samt fem spelare. I en del situationer väljer dock tränaren att målvakten ersätts av en utespelare, exempelvis vid underläge i slutet av matchen eller vid avvaktande utvisning. Positionerna som spelarna kan ha är back, forward, center eller målvakt. Backarna fokuserar främst på försvarsspelet, medan en forwardspelare koncentrerar sig på anfall. En centers uppgift är att styra spelet och målvakten försvarar naturligtvis målet.