NHL förenar världens hockeyfans

Även om man inte är intresserad av hockey har man antagligen hört talas om NHL. Det är den högsta ishockeyligan för länderna Kanada och USA, men matcherna följs med spänning runt om i hela världen. De sämre ligorna kallas för farmarligor och i ligans slutspel är det 16 lag som tävlar om den erkända Stanley Cup. Det mest framgångsrika laget historiskt sett är Montreal Canadiens med sina 23 Stanley Cup-titlar, men de regerande mästarna är Pittsburgh Penguins.

Förutom själva matcherna är NHL-draften en tillställning som får mycket uppmärksamhet i slutet av juni varje år. Under draften får klubbarna i proffsligan lägga beslag på lovande ishockeyspelare. Då en spelare blivit reserverad av en specifik klubb har de ensamrätt att teckna kontrakt med denna spelare. För att jämna ut klasskillnaderna mellan lagen i ligan får det sämsta laget från föregående säsong välja spelare först, medan det bästa laget reserverar spelare sist. Många hockeyspelares högsta dröm är att någon gång få spela i ett av de prestigefyllda NHL-lagen.

I NHL:s grundserie är de deltagande lagen indelade i fyra divisioner som baserats på det geografiska läget. Inom dessa divisioner möts lagen vid flertalet tillfällen och då alla matcher spelats går fyra av de bästa lagen från vardera division vidare till conference-kvartsfinalerna. Genom dessa matcher i kvartsfinalen minskar antalet lag ständigt tills enbart två lag återstår. Dessa två möts i en avgörande match där Stanley Cup-titeln står på spel. Finalen följs av miljontals hockeyfans från samtliga kontinenter och är ett av de evenemang som folk bettar mest på. Grundserien spelas från oktober till april och NHL-finalen sker i juni.

Förutom äran att få spela i ett NHL-lag eftersträvar spelarna att under sin karriär göra 500 mål under ordinarie säsong. Det är en oerhört stor prestation inom hockeyn och hittills har 41 spelare lyckats med denna bedrift. En av dessa är den svenska spelaren Mats Sundin som lyckades göra det 500:de målet 14 oktober 2006.