Hockeys ursprung

Hockey och dess ursprung

Hockeyens rötter är begravda djupt i antiken. Historiska register visar att en grov form av spelet spelades i Egypten för 4 000 år sedan och i Etiopien runt 1 000 f.Kr., medan en gammal form av spelet också spelades i Iran runt 2 000 f.Kr.

Olika museer ger bevis på att en form av spelet spelades av romarna och grekerna såväl som av aztekerna flera århundraden innan Columbus anlände till den nya världen. Det moderna hockeyspelet uppstod i England i mitten av 1700-talet och tillskrivs till stor del tillväxten av offentliga skolor, som Eton.

Det första hockeyförbundet bildades i Storbritannien 1876 och utarbetade den första formella uppsättningen regler. Den ursprungliga föreningen överlevde i bara sex år men 1886 återupplivades den av nio grundande medlemsklubbar.

Hockey och OS

Den inledande olympiska hockeytävlingen för män hölls i London 1908 med England, Irland, Skottland och Wales som tävlade separat. Med tillägg av Tyskland och Frankrike kördes tävlingen med sex lag.

Efter att ha gjort sitt första framträdande vid Londonspelen, avbröts hockeyn sedan från Stockholmsspelen 1912 efter att värdnationer beviljats ​​kontroll över “valfria sporter”. Den dök upp igen 1920 i Antwerpen efter påtryckningar från belgiska hockeyförespråkare innan den utelämnades igen i Paris 1924.
Bildandet av Internationella hockeyförbundet 1924 var inte tillräckligt snart för OS i Paris men det gav hockey återinträde i Amsterdam 1928. Hockey har funnits på programmet sedan dess, med damhockey inkluderad för första gången i Moskva i 1980.

Hockey och FIH

Motiverad av hockeyns utelämnande från spelen i Paris 1924 grundades Fédération Internationale de Hockey sur Gazon (FIH) av Paul Léautey. M. Léautey, som senare skulle bli den första presidenten för FIH, sammankallade sju nationella förbund för att bilda sportens internationella styrande organ.

Dessa grundare, som representerade både herr- och damhockey i sina länder, var Österrike, Belgien, Tjeckoslovakien, Frankrike, Ungern, Spanien och Schweiz.
Kvinnospelet blev populärt i slutet av 1800-talet och utvecklades snabbt i många länder. 1927 bildades International Federation of Women’s Hockey Associations (IFWHA). Efter att ha firat sina respektive gyllene jubileum – FIH 1974 och IFWHA 1980 – gick de två organisationerna samman 1982 för att bilda det nuvarande FIH.

År 1964 fanns det redan 50 länder anslutna till FIH, samt tre kontinentala föreningar – Afrika, Panamerika och Asien – och 1974 fanns det 71 medlemmar. Idag består International Hockey Federation av fem kontinentala föreningar, 137 nationella föreningar och växer fortfarande.