ISHOCKEY

Grunderna i ishockey

Lagen består av sex personer – 1 målvakt, 2 försvarare och 3 anfallare. Detta kan dock ändra in-play om en spelare skickas av isen under en viss tidsperiod för allvarligt foulspel. Målet med spelet är att få fler poäng än det andra laget. Poäng ges genom att slå in den hårda gummipucken i motståndarens nät. Ishockeymatcher varar i 60 minuter – detta är uppdelat i 3, 20 minuters perioder och efter 60 minuter spelas en 5 minuters övertidsperiod för att avgöra en vinnare om resultatet är oavgjort. Under denna period vinner det första målet. Om ställningen förblir oavgjord efter övertid, spelas en straffläggning för att hitta ett vinnande lag. Det är fyra funktionärer som säkerställer fair play i hockey – två domare och två linjedomare.

Lär känna rinken

All handling utspelar sig på en ishockeyrink som är uppdelad med färgade linjer i olika sektioner. En röd linje skär över mitten av isbanan medan det finns 2 blå linjer på var sida om denna. Du kommer också att hitta cirklar markerade på isen nära varje mål, en mittcirkel och en mållinje markerad i vardera änden av isbanan. Det kommer också att finnas en halvcirkelformad målvecka markerad för varje ände för målvakterna att operera i; dessa linjer anger i princip de offensiva eller defensiva delarna av isen för varje lag. Face-off-poängen markerar också var eventuella omstarter i spelet kommer att hållas, och detta kommer att inträffa när en funktionär upptäcker ett regelbrott i spelet, såsom en offside.

Spelare och deras positionering

Den typiska storleken på ishockeylag som listas under matchen är 20 spelare med 12 forwardsspelare (mitt och ytter), 6 försvarare och 2 målvakter med obegränsade byten när som helst under spelets gång. Utbytet av spelare kan ske när som helst under spelets gång, vilket betecknas som on-the-fly.

I ishockey består varje lag av sex spelare på rinken. Spelarna är placerade på rinken som visas på bilden nedan. Alla spelare utom målvakten kan gå runt isbanan utan begränsningar. Målvakten ensam kan inte åka över den röda mittlinjen.

Varje lag är indelat i fyra olika segment. Den första av dem är centrum. Spelaren är placerad i mitten av isen med pucken i besittning. Tillsammans med centerspelaren finns vänster- och högervingsspelare för att stödja centerspelaren i att få besittning av pucken under face-off.

Försvarsspelarna ställer upp bakom mittspelaren på hans vänstra och högra sida för att hantera pucken under spelets gång. Målvakten är placerad framför målburen. Han är den starkaste i laget. Han är ansvarig för att blockera pucken från att nå nätet och stoppa det andra laget att göra mål.

Målvakter och försvarsspelare är primärt ansvariga för att blockera de andra lagspelarna från att göra mål medan forwards (mitt- och ytterspelare) är ansvariga för att göra mål mot motståndarlaget. Målvakterna utmanar motståndarlagets spelare och skjuter pucken för en kontring.