Att välja hockeyklubba

Om man är intresserad av att spela hockey är klubban naturligtvis en av de väsentligaste sakerna man behöver införskaffa. Dagens hockeyklubbor är mer komplexa än någonsin tidigare och många av dem är således även dyra. Dock håller klubborna mycket längre och man kan använda den i flera år om man sköter om den på rätt sätt.

BBK DIGITAL CAMERADet första man skall tänka på vid valet av hockeyklubba är vilket material den är tillverkad i. Trä är det mest prisvärda alternativet och är också det material som funnits längst på marknaden. Däremot är de inte lika hållbara i längden, så om man har för vana att slå av sin klubba är trä inte det bästa valet. Nybörjare däremot kan med fördel välja en hockeyklubba i trä då de är lätta att hantera och ger känsla för pucken. Ett annat populärt material på klubbor är tvådelad komposit. Skaftet är tillverkat i antingen komposit eller trä och bladet kan bytas ut. Fördelen med detta är att man kan rädda klubban även om man skulle bryta av den. Kompositmaterialet är tåligare och lättare än trä, men är dyrare att anskaffa.

På marknaden finns ett brett utbud av hockeyklubbor som är speciellt tillverkade för olika åldersgrupper, men man behöver naturligtvis inte välja den klubba som enligt marknadsföringen är anpassad till ens ålder. Den största skillnaden på junior och seniorklubbor är att barnklubborna är smalare och lättare. Seniorklubborna är tjockare för att fysiskt starka spelare skall kunna hantera dem bättre.

Vad gäller längden på en hockeyklubba skall den vara betydligt längre än vad de flesta tror. En grundregel är att den skall nå till munnen när man har på sig skridskor. Längden är så klart en smaksak och det lönar sig att pröva några alternativ före man slutligen genomför köpet. Förutom längden på hockeyklubban måste man även testa hur styv man vill den skall vara.