Ishockey

Ishockey, spel mellan två lag som vanligtvis har sex spelare som bär skridskor och tävlar på en ishall. Syftet är att driva en vulkaniserad gummiskiva, pucken, förbi en mållinje och in i ett nät som skyddas av en målvakt eller målvakt. Med sin snabbhet och sin frekventa fysiska kontakt har ishockey blivit en av de mest populära internationella sporterna. Spelet är en olympisk sport och över hela världen finns det mer än en miljon registrerade spelare som uppträder regelbundet i ligor. Det är kanske Kanadas mest populära spel.

Ursprung

Fram till mitten av 1980-talet var det allmänt accepterat att ishockey härstammar från engelsk fälthockey och indisk lacrosse och sprids över hela Kanada av brittiska soldater i mitten av 1800-talet. Forskning dök sedan upp omnämnande av ett hockeylike-spel, som spelades i början av 1800-talet i Nova Scotia av Mi’kmaq (Micmac) -indianerna, som tycktes ha påverkats starkt av det irländska kastet; det inkluderade användningen av en “hurley” (stick) och en fyrkantig träkloss istället för en boll. Det var förmodligen i grund och botten detta spel som spred sig över hela Kanada via skotska och irländska invandrare och den brittiska armén. Spelarna antog inslag från fälthockey, som ”mobbaren” (senare ansiktet) och ”glänsande” (slår motståndaren i skenbenet med pinnen eller spelar med pinnen på en “skenben” eller sida); detta utvecklades till ett informellt isspel som senare kallades glansigt eller glänsande. Namnet hockey – som det organiserade spelet blev känt – har tillskrivits det franska ordet hoquet (herdestav). Termen rink, med hänvisning till det angivna spelområdet, användes ursprungligen i curling i Skottland från 1700-talet. Tidiga hockeyspel tillät så många som 30 spelare en sida på isen, och målen var två stenar, var och en fryst i ena änden av isen. Den första användningen av en pucke istället för en boll registrerades i Kingston Harbor, Ontario, Kanada, 1860.

Tidig organisation

Det första inspelade offentliga inomhus-ishockeyspelet, med regler som till stor del lånades från fälthockey, ägde rum i Montreal’s Skating Rink 1875 mellan två lag av McGill University-studenter. Tyvärr ansågs rykte om våld som spelet senare skulle utvecklas i detta tidiga möte, där, som The Daily British Whig i Kingston, Ontario, rapporterade: ”Benskinnar och huvuden blev misshandlade, bänkar krossade och damskådarna flydde förvirrade. ” Det första organiserade laget, McGill University Hockey Club, bildades 1877, kodifierade deras spelregler och begränsade antalet spelare på en sida till nio.

Liga rivaliteter

National Hockey Association (NHA), föregångaren till National Hockey League (NHL), organiserades 1910 och blev den starkaste hockeyföreningen i Nordamerika. Ökande intresse för spelet skapade dock problem, för det var få konstgjorda isbanor. År 1911 bildades Pacific Coast Hockey Association (PCHA) av Joseph Patrick och hans söner, som byggde två slutna konstgjorda isarenor, som började en boom i byggandet av konstgjorda isbanor.

PCHA blev involverat i ett pengar- och spelarkrig med NHA. Även om NHA i slutändan framkom som den starkare ligan, var det PCHA som introducerade många av förändringarna som förbättrade spelet. Den enda radikala regeländringen som NHA antog var att minska antalet spelare på en sida till sex, och det steget gjordes för att spara pengar. Den västra ligan behöll hockey för sju personer, men det gjorde att målvakten kunde hoppa eller dyka för att stoppa pucken. Enligt de tidigare reglerna var en målvakt tvungen att förbli stillastående när han gjorde en räddning. Western league ändrade också offside-regeln. Enligt de gamla reglerna hade en spelare ansetts vara offside om han var före puckhållaren när han fick ett pass. PCHA delade isen i tre zoner genom att måla två blå linjer över ytan och tillät framåt att passera i centrumzonen mellan de blå linjerna. Detta öppnade spelet och gjorde det mer spännande. En annan innovation i västra ligan var tanken på assistenten. Tidigare hade bara målskytten fått en poäng. I PCHA krediterades spelaren eller spelarna som satte upp sitt mål med en assist. De första numrerade uniformerna dök också upp i deras liga.