Hockeylag stöder Movember Foundations cancerforskning

Med tanke på att hockey är en sport som följs av miljontals fans världen över har man under de senaste åren börjat engagera sig allt mer i välgörenhet. Speciellt under november månaden har hundratusentals manliga hockeyspelare på ett internationellt plan valt att inte raka sin mustasch för att stöda kampanjen Movember.

Syftet med Movember är att uppmärksamma allmänheten om testikel- och prostatacancer samt samla in pengar till forskning om dessa sjukdomar. Kampanjen går av stapeln varje år i november då män odlar en mustasch för att fungera som levande reklam kring mäns hälsa. Bakom detta framgångsrika koncept ligger organisationen Movember Foundation som har sitt säte i Australien. Det hela började år 2003 då några killar valde att låta mustaschen växa och tack vare effektiv marknadsföring finansierar de i dagsläget 850 forskningsprojekt med de fem miljarder kronor som samlats in.

Förutom att Movember uppmärksammar prostatacancer har kampanjledarna en vision om att kunna inverka holistiskt på pojkars och mäns liv. Således stöder man även forskning och initiativ rörande mäns fysiska inaktivitet, mentala ohälsa och övriga cancersjukdomar som ofta drabbar män. En av de faktorer som bidragit till att man lyckats samla in miljardtals kronor är att hockeylag aktivt deltagit i rörelsens viktiga arbete. Enbart i Sverige deltar samtliga ligalag i SHL och hockeyspelarna bär med stolthet sina mustascher. Detta har i sin tur skapat en trend bland domare, sponsorer och fans som också vill påverka mäns hälsa till det bättre.

Det senaste initiativet som tagits inom Svenska Hockeyligan är att alla lag i SHL spelar en match som är dedikerad till just Movemberkampanjen. Spelarna har då på sig matchställ som designats särskilt för ändamålet och i arenorna där matcherna spelas uppmärksammas Movember på olika sätt. Frölunda exempelvis auktionerar ut de exklusiva matchtröjorna och i Växjö ordnar man en efterfest där intäkterna går oavkortat till Movember Foundation.