Skyddsutrustning förebygger hockeyolyckor

Enligt svensk statistik uppsöker 10 000 hockeyspelare årligen en akutmottagning till följd av skador. För att förebygga detta är det därför oerhört viktigt att man köper och använder all nödvändig skyddsutrustning.

Huvudskydd

Hjälmen är naturligtvis det viktigaste huvudskyddet. Den hjälm man köper skall vara CE-märkt, men den skall även vara anpassad till ens eget huvud och sitta skönt. Om den inte sitter tätt sluten om huvudet kan den snurra runt och om hakbandet är för löst kan det glida från sin plats. I regel håller en hjälm 3-4 år och är ett av de skydd där kvaliteten måste vara hög. Ett annat skydd som faller under kategorin huvudskydd är halsskyddet. Det använder man för att skydda mot ödesdigra skärskador och därför bör det täcka så stor del av halsen som möjligt.

Armskydd

Armbågsskyddet är ett betydande skydd, speciellt för juniorerna. Det är lätt att pröva ut eftersom huvudsaken är att armbågen sitter ordentligt i skyddets skålla när remmarna spänts åt. Passande axelskydd är lite svårare att hitta, men det viktigaste är att beslagen sitter på mitten på axlarna. Därtill bör skyddet ha ordentliga förstärkningar vid ryggrad, bröst och nyckelben.

Vad gäller handskarna är det en smaksak om man vill att de skall strama åt eller sitta löst. Handskarna skall dock inte sitta så löst att de kan tappa passformen. För att de skall fylla sin funktion bör de ha hårdare plastskivor ovanpå och mjuk inre vaddering. Fingrarna skall inte heller nå ända fram i handsken så att fingerspetsarna kan slå i sargen eller isen.

Benskydd

Att använda benskydd är nödvändigt inom hockey eftersom det är just benen som utsätts för puckar, motspelarnas skridskor och slag med klubbor. Ett bra benskydd skyddar ända ner till fotleden och knäbeslaget omsluter knäskålen. I hockeyn används även speciella byxor vars uppgift är att skydda lårets framsida och höfterna.