Hockeyhistoria

Spelets ursprung:

Hockeyliknande spel som involverar pinnar och bollar har spelats i tusentals år. Historiska uppgifter visar att en grov form av hockey spelades i Egypten för 4000 år sedan och i Etiopien omkring 1000 f.Kr. Olika museer erbjuder bevis för att en form av spelet spelades av romare, greker och av aztekerna i Sydamerika flera århundraden innan Columbus landade i den nya världen.

Det nationella arkeologiska museet i Aten har en fyrkantig marmorplatta som mäter 60 cm x 20 cm med fyra basreliefer från gamla sportevenemang. En av dessa visar athenska ungdomar som spelar hockey. Dessa basrelieffer går tillbaka till 514 f.Kr. och visar att en typ av hockey åtnjöts i Grekland vid den tiden. Denna typ av hockey, kallad “ÊÅÑÇÔÉÆÅÉÍ” (Keritizin) i antikens Grekland, var mycket populär. Kallas sådana namn som “paganica” av romarna, “kasta” av irländarna och “shinty” av skotten, namnet “hockie” verkar ha spelats in först i Irland 1527 och kommer troligen från det franska ordet “hoquet” som betyder “herdeskurk”.

Under de senaste 500 åren har Soft Hockey spelats i forntida länder under olika namn, särskilt i Indien och har varit en av de mest populära sporterna i byarna där det inte finns någon ordentlig infrastruktur för att klara fälthockey. Denna sport är väldigt populär på landsbygden och även bland Urban School-barn. Tidigare tillverkade bybor hockeyklubben med bambu. Mjuka bollar var också gjorda av bambu och hemgjord gummi och anledningen till att det var så populärt var att spelet krävde få spelare, antingen män eller kvinnor, eller båda, med minimalt med utrustning och en liten mark. Chanserna för skador var mindre jämfört med andra spel. Spelet brukade spelas genom att trycka på bollen och inte slå den, eftersom detta skulle leda till en längre period i att återhämta bollen, vilket troligen skulle gå in i dammarna eller buskarna. De plöjbara fälten brukade fungera som lekplats och fälternas gränser fungerade som gräns. Således uppstod spelet Hockey med SPEED, STAMINA och SKILL som tillhörande kvaliteter.

The Rise of Professional Hockey

Hockey var en strikt amatöraffär fram till 1904, då den första professionella ligan skapades – konstigt nog i USA. Känd som International Pro Hockey League, var den baserad i järnbrytningsregionen i Michigan Upper Peninsula. Det veckades 1907 och en ännu större liga, National Hockey Association (NHA) uppstod tre år senare. Strax efter det kom Pacific Coast League (PCL) och 1914 arrangerades en transkontinental mästerskapsserie mellan de två, där vinnaren fick den eftertraktade cupen av Lord Stanley. Men männen som kör NHA bestämde sig för att avbryta verksamheten när första världskriget kastade hela hockeyfabriken i oordning.

Den första olympiska hockeytävlingen hölls i London 1908 med herrlag som tävlade och med England, Irland och Skottland som tävlade separat. Damhockey ingick inte i OS förrän 1980. Hockey spelades för Commonwealth Games för första gången 1998.

Efter att ha gjort sitt första framträdande i spelen 1908, tappades hockeyen därefter från Stockholms spelen 1912 och återkom 1920 i Antwerpen innan den utelämnades igen i Paris 1924. Arrangörerna i Paris vägrade att inkludera hockey på grundval av att sporten hade ingen internationell federation.