Vem uppfann hockeyn?

Idag är vi bekanta med flera av hockeyformer, bland annat landhockey, ishockey, rullhockey och inomhushockey. Den mest populära är ishockey, särskilt i Kanada. Oavsett form är hockey en lagsport där två lag spelar mot varandra genom att kontrollera en boll eller en puck som försöker få in den i motståndarens mål. Alla spelare använder hockeyklubbor under en match.

Det är omöjligt att göra anspråk på den exakta tidpunkten för hockeyns födelse. Vi kommer förmodligen aldrig att veta säkert, men det finns uppgifter om människor som deltog i den här typen av spel för cirka 4000 år sedan. Eftersom bollspel är lika gamla som vår civilisation, kan det tidigaste ursprunget vara från Kina, Persien eller Egypten. Arkeologer upptäckte att en tidig form av boll-och-stick-spelet spelades i Grekland på 500-talet f.Kr. Vid den tidpunkt då européer seglade över Atlanten och började bosätta sig i Nordamerika upptäckte de att indianerna hade sina spel som var föregångare till lacrosse. Dessutom visar vissa museer idag bevis på att hockey spelades av aztekerna århundraden innan Columbus ens upptäckte den nya världen.

Ishockey

Ishockey är Kanadas nationella vintersport. Landet har utan tvekan bidragit till denna sport mer än någon annan så vi kan säga att deras tendens att betrakta ishockey som sin nationalsport är helt berättigad. Den nationella hockeyligan i Nordamerika, kallad NHL, är den högsta nivån för herrhockey och därmed den mest populära. I Ryssland och större delen av Europa heter den högsta ligan Kontinental Hockey League. Internationella ishockeyns formella styrande organ är Internationella ishockeyförbundet.

Det moderna spelet

Det moderna spelet bildades i mitten av 1800-talet av brittiska soldater stationerade i Kanada. Under de följande 30 åren organiserades många ligor och amatörklubbar i Kanada. I början av 1900-talet spreds ishockeyn till England och övriga europeiska länder. Idag är sporten mycket populär i Östeuropa och Nordamerika.

Softhockey har spelats under antiken av olika nationer och under olika namn. Det är känt att sporten under de senaste femhundra åren har spelat mycket i Indien och på landsbygden i outvecklade delar av världen där bristen på ordentlig infrastruktur eliminerar sannolikheten för att spela landhockey. Förr blandade byborna bambu och hemgjort gummi för att göra mjuka bollar. En av anledningarna till att sporten blev så populär var att den inte krävde många spelare och utrustningen för spelet var väldigt enkel. En av de mer fördelaktiga sidorna av softboll var mindre chanser att drabbas av skador, jämfört med andra liknande spel. Spelet spelades genom att trycka bollen istället för att slå den, för att undvika att skicka ut bollen från planen och in i buskar och dammar, vilket skulle leda till en längre återhämtning från bollen. Under de senaste århundradena har sporten modifierats och utvecklats till andra separata sporter som krocket, lacrosse, shinty, landhockey, etc. Enligt källor var de länder som mest bidrog till utvecklingen av hockeyn Storbritannien och Frankrike, där landhockey fortfarande är en populär sommarsport. Under kalla, hårda vintrar i Europa var det inte ovanligt att se unga idrottare spela versionen av denna sport på is. På 1600-talet började spelet bli populärt i Holland och senare började det få fäste även i England.

Den första olympiska hockeytävlingen för män ägde rum i London 1908 där alla länder i Storbritannien tävlade separat. Ytterligare två länder som också deltog var Tyskland och Frankrike. Efter OS i London togs dock spelet bort från spelen 1912 som hölls i Stockholm på grund av värdlandets preferenser från andra “valfria sporter”. Flera år senare, 1920, dök ishockeyn upp igen i Antwerpen men försummades återigen i Paris 1924, trots bildandet av Internationella hockeyförbundet samma år. Till slut fick hockeyn återinträde i Amsterdam 1928 och har funnits på programmet sedan dess. När det gäller damhockeyn var första gången den ingick i det olympiska programmet i Moskva 1980.