Uppskatta vikten av sportanalys i hockey

Även om sportanalys har varit en del av beslutsfattandet i många sporter under lång tid, var Roger Neilson, en före detta hockeytränare och spelinnovatör, en av de första som använde analyser för att bedöma spelare och deras prestationer på planen. 2014 började NHL implementera ett detaljerat analytiskt förhållningssätt med hjälp av avancerad hockeystatistik.

Dataanalys spelar en viktig roll inom hockeyn på grund av följande:

Bygga ett bättre och mer framgångsrikt lag – målet för varje hockeylag är att nå bättre resultat. Lagets eller en spelares prestationer kan utvärderas med hjälp av tillgängliga kvantitativa och kvalitativa data. Spelstrategin och utvärderingen av den är också till stor del beroende av de statistiska uppgifterna.

Tävling – statistiska data för de flesta hockeylag är vanligtvis tillgängliga online. Det finns otaliga webbplatser och forum dedikerade till sportanalys och hockeyspel och utrustningsanalys. Lagen använder dessa data för jämförelsen och för att identifiera motståndarens styrkor och svagheter. Om det tolkas rätt kan sportanalys bli ett lags konkurrensfördel.

Planer – hockeylag använder analyser för att dra slutsatser, genomföra nödvändiga förändringar och planera för framtiden.

Förhindra misstag – analyser ger dig en detaljerad analys av ett lags prestationer – vad som gjordes bra och vad som gick fel. Målet är att minimera misstag och uppnå bättre sammanhållning för framtida spel.

Beslut på planen – specialenheter och sensorer gör det möjligt för hockeytränare och lag att ha realtidsdata under matchen. De kommer att analysera dessa data för att fatta beslut eller ändra spelplaner direkt på planen.

Standard sportanalys i hockey

Den viktigaste parametern i hockey är ett puckinnehav. Vanlig avancerad statistik som används av hockeylag är Corsi, Fenwick, PDO och Zone Starts, som alla relaterar i någon form till puckinnehav.

Corsi

Uppkallad efter en före detta hockeytränare representerar Corsi summan av totala skott på mål. Det är en vanligaste statistik som används i hockey av tränare och sportjournalister. Corsi (även känd som SAT – skottförsök) innehåller följande statistik: skott på mål, skott som missade nätet och skottförsök som blockerades. Ett positivt Corsi-nummer indikerar att laget spenderar mer tid i offensiven än den defensiva zonen (på attacken), medan negativt innebär att laget spenderar mer tid i försvarszonen jämfört med den offensiva zonen (försöker försvara).

Corsi kan mätas för både enskilda spelare och lag. Hur påverkar Corsi tränarbesluten? Corsi är en bra informationskälla för lagstrategibeslut, som i huvudsak kartlägger med data hur spelare kommer att göra mål eller försvara sig mot sin motståndare. När det gäller en spelare säger Corsi över 50% att en spelare spelar ut sin tävling, medan allt nedan indikerar att motståndaren presterar bättre. Lågt Corsi-nummer påpekar att en lagkamrat har en dålig inverkan på hans lagprestation.