Spelarpositioner i hockey

I hockey spelas en match med sex spelare samtidigt på planen. Lagets grunduppställning är tre forwards, två backar och en målvakt. Här presenteras vad varje spelarposition innebär.

Målvakt

En målvakts uppgift är enkel: göra så många räddningar som möjligt och försöka att inte släppa in mål. Målvakter som är riktigt duktiga kan faktiskt ensam vinna matcher åt ett lag, men å andra sidan kan en dålig målvakt förlora matcher åt laget. Positionen i sig är väldigt utsatt och det är ingen lätt uppgift att avgöra hur bra målvakten är. Sakkunniga säger att en målvakt måste få 3000 skott mot sig före man kan göra en någorlunda bedömning. Detta antal skott motsvara ungefär tre säsonger i SHL. Det som däremot karakteriserar en duktig målvakt är inte enbart spektakulära räddningar, utan hur denne uppträder i intensiva situationer och hur returerna kontrolleras.

Backar

Försvarsspelet sköts traditionellt av backar, men till skillnad från bland annat fotboll flyter positionerna ihop mycket mer i hockey. Man både försvarar som ett lag och anfaller som ett lag. Regelrätt är det dock backarna som fokuserar på försvaret och de måste vara oerhört skridskoskickliga för att klara sig bra. Som back behöver man röra sig på ett smidigt sätt och kunna slå ett enkelt förstapass. Backar har ett rykte om att de slåss och gör tunga tacklingar, men detta går egentligen bara hem hos publiken istället för att det faktiskt hjälper laget.

Forwards

Hockeylag ställer oftast upp med tre forwards: en center och två yttrar. I de klassiska spelsystemen sköter centern det defensiva jobbet och ytterforwarden fokuserar på anfallet. Vilken uppgift man tilldelas som forward beror alltså helt och hållet på vilken typ av spelare man är. Några av de bästa målskyttarna genom tiderna spelar som center, medan ytterforwards är mästare på att kontrollera pucken och att erövra den från motståndare.