SHL är högsta hockeyserien i Sverige

Svenska hockeyligan, SHL, är den högsta nivån i seriespel för herrar i Sverige. SHL gick av stapeln första gången under 1922 och har spelats så gott som varje säsong sedan dess. Innan serien bytte namn till SHL kallades den för Elitserien. Hockeyserien består av fjorton lag sedan år 2015 och dessa spelar i 52 olika omgångar. Då alla matcher spelats går de åtta bästa lagen vidare till slutspelen. Det lag som vinner slutspelet får ta emot den prestigefyllda Le Mat-pokalen och krönas till årets mästare i svensk ishockey.

Den stundande säsongen 2016/2017 blir den 42:a i ordningen och spelas från september 2016 till mars 2017. Nykomlingar för det kommande SHL är Leksands IF som lyckades peta ut Modo Hockey. Örnsköldsvikslaget Modo föll faktiskt ur serien efter att ha deltagit 31 säsonger i följd, medan Leksand gjorde comeback efter ett års frånvaro. Frölunda HC är regerande mästare, men laget som har flest vinster i bakfickan är Djurgårdens IF med sina 16 segrar.

Le Mat pokalen

I början av 1900-talet var hockey ett nästan okänt begrepp i det svenska vokabuläret. Faktum är att det var en amerikansk filmdirektör vid namn Raoul Le Mat som väckte intresset för sporten. Med hjälp av sponsorer fick amerikanen fram en eftersträvansvärd pokal till mästerskapen som ordnades år 1926, vilket betyder att den svenska hockeyligans pokal har lika lång historia som NHL-ligans Stanley Cup.

Raoul Le Mat var mannen som fick den svenska olympiska kommittén att satsa på ett ishockeylag till OS i Antwerpen år 1920. Han fungerade som tränare för ett lag som bestod av orutinerade bandyspelare, men året därefter började man på allvar spela matcher runt om i Sverige. År 1922 gick det första SHL av stapeln, vilket vanns av IK Göta. Domaren i den första SHL-finalen någonsin var naturligtvis den omtalade Raoul Le Mat.