Hockeyskridskor påverkar spelarens teknik

När man skall välja skridskor som hockeyspelare måste man noggrant överväga alternativen eftersom de faktiskt ligger till grund för komforten, balansen och snabbheten. Det kan vara utmanande att hitta ett par som passar alla behov med tanke på det stora utbudet av skridskor. Här tas således några av de viktigaste faktorerna upp för att underlätta processen.

Ett av de i särklass bästa tipsen som även elitspelare använder sig av är att man värmer nya skridskor i ugnen och sedan har på sig dem medan de svalnar. På så sätt anpassas skridskons form efter användarens fot och komforten maximeras. De flesta butiker som säljer skridskor har särskilda ugnar för detta ändamål så att man slipper göra det hemma.

Före man ens går till butiken måste man lägga upp en budget och hålla sig inom ramen för denna. Om man exempelvis är nybörjare lönar det sig att ha en mindre budget och inte köpa de dyraste skridskorna eftersom de är svårare att såväl hantera som använda. Samtidigt bör man hålla i minnet att skridskor är en investering som håller i flera år och inte sätta en alltför låg budget. Som vuxen borde man hitta ett passande par för omkring 800 kronor. De som kostar tusentals kronor är till för professionella spelare och rekommenderas inte för hobbyspelare.

Det viktigaste man bör ha i åtanke är alltså att välja skridsko efter nivå, men även efter hur mycket man väger. De olika modellerna är olika hårda, vilket avgör hur man kan röra foten och böja benet. Ett vanligt misstag är att man köper för stora och hårda skridskor, något som avsevärt påverkar tekniken och balansen. Tumregeln säger att ju mindre man väger, desto mjukare skall skridskorna vara. Skridskon skall inte heller sitta som en pjäxa, utan man skall kunna röra på sig och ha balans. Framtill skall man ha max en centimeter till godo.